Monika Beluci na Kustendorfu

Kusturica čeka Moniku Beluči
10. januar 2013.

Medijska “invazija” na Mokru Goru pred početak prestižnog festivala. Kusturica: Poslednji put ovoliko stranih izveštača bilo pred NATO agresiju.

ORGANIZATORI predstojećeg Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf koji će biti održan u Mokroj Gori od 16. do 22. januara bili su prethodnih dana na mukama: na njihovu adresu stiglo je nekoliko stotina zahteva medijskih kuća iz celog sveta, zainteresovanih za izveštavanje sa prestižne smotre. Zbog ograničenih smeštajnih kapaciteta u Drvengradu, uz nekoliko domaćih medija, dešavanja iz Kusturičine oaze umetnosti, pratiće 70 novinarskih ekipa sa svih meridijana.

- Ovako veliki broj stranih izveštača poslednji put bio je prisutan “na ovim prostorima” pred početak NATO agresije, a pre toga tokom građanskog rata i raspada bivše Jugoslavije – podseća reditelj Emir Kusturica. – Ovog puta, iz Srbije će u svet “putovati” daleko istinitija i objektivnija slika o nama.

Među akreditovanim medijskim kućama su “Muvimejker”, “Hafington post”, “Varajeti”, “Roling stoun” magazin iz SAD, Belgijska nacionalna televizija i kanal Mustik, španski “El Pais”, nemački “Vestdojče algemajne cajtung”, “La Hornada” iz Meksika, norveški “Morgenbladet”, kineska agencija Sinhua i televizija CCTV, grčka “Elefterotipija”, izraelski mediji “Jediot aharanot” i “Saluna”, italijanski Panorama i agencija ANSA, Kanal 1 iz Rusije, francuski Kanal plus i TV 5, ORF TV iz Austrije, bugarski BTV, hrvatska TV Nova, Al Džazira…

U ovoj žestokoj konkurenciji “Večernje novosti” su za svoje čitaoce obezbedile ekskluzivne intervjue i izveštavanje o najzanimljivijim događajima na sceni, ali i iza “zatvorenih vrata”.

Festival Kustendorf, najneobičnije i najznačajnije mesto okupljanja filmskih i muzičkih velikana u ovom delu Evrope ove godine će ugostiti najlepšu ženu svetske kinematografije Moniku Beluči, članove “Pink flojda” Dejvida Gilmora i Nika Mejsona, legendarnog muzičara Brajana Ferija, direktorku Britanskog filmskog instituta Amandu Nevil, a prvorazredni događaj otvara film “Cveće rata” kineskog reditelja Zanga Imua koji takođe dolazi u Drvengrad.

ODRI TOTU NA KUSTENDORFU

Poznata francuska glumica Odri Totu biće specijalni gost Kustendorfa, izjavila je Tanjugu selektorka takmičarskog programa festivala i ćerka proslavljenog reditelja Emira Kusturice, Dunja Kusturica.

Totu, koja je inače trebalo da bude gost Kustendorfa još pre nekoliko godina, stekla je slavu tumačeći glavnu ulogu u nagrađivanom francuskom filmu “Čudesna sudbina Amelije Pulen” iz 2001. godine. Nagradu “Cezar” za najperspektivniju mladu glumicu osvojila je 2000.

Glumila je i u ostvarenjima “Koko pre Šanel” (2009), “Neprocenjivo” (2006), “Da Vinčijev kod” (2006), “Veridba je dugo trajala” (2004), “Slatke, prljave stvari” (2003), “Voli me, ne voli me” (2002).

Pošto je dolazak Totu, kao i Monike Beluči, potvrđen gotovo u poslednjem trenutku, filmovi u kojima one igraju nije bilo moguće uvrstiti u program, objasnila je Dunja Kusturica.

Still quiet here.sas

Leave a Response